tree-of-life-printdoor Jay Velden

Als u al het beoefenen van yoga voor een tijdje, heb je waarschijnlijk komen om te ontdekken dat het maakt je leven minder intens. In feite, het beoefenen van yoga vergroot je vermogen om aanwezig te zijn op wat je ervaart, en dus voel je je meer. En aangezien het leven gooit u alle soorten van ervaringen, het gevoel niet meer per se leent zich tot de visie van de rust en de balans die je kan hebben gedacht yoga zou maken in je leven.
Maar het geven van jezelf toestemming meer te voelen, geeft je de mogelijkheid om meer verbonden met het leven dat u leeft, en voor de mensen met wie je deelt je leven—een vooruitzicht dat is misschien even wenselijk als verwarrend.

Als je iets als ik, er zijn mensen met wie je hebt geleerd, misschien wel vele jaren geleden, dat het niet veilig is om te voelen wat je voelt om hen heen—ze zullen u uitlachen, zullen ze je negeren, ze zullen uithalen bij u of op een andere manier pijn doen wanneer u bent het meest kwetsbaar.

Mijn oma was een van deze mensen voor mij. Toen ik een jong meisje was we waren heel dichtbij, want ze zou de baby zit mij, terwijl mijn moeder sliep tijdens de dag, omdat ze werkte ‘ s nachts als een verpleegster. Maar toen ik ouder werd mijn oma ‘ s patronen van emotioneel gesloten, kwetsende en manipulatief, vooral de vrouwen in mijn familie, begonnen te verschijnen. Ik sloot mijn hart naar haar. Ik werd beleefd om haar heen, en bewaakt.

Toen ze viel en brak haar dijbeen op bijna 90 jaar oud, wist ik meteen dat ik nodig had om terug te vliegen oosten en proberen in te breken mijn defensieve patroon met haar voordat ze stierf. Na al die jaren van het beoefenen van yoga voelde ik dat ik misschien in staat zijn om dit te doen—om open te blijven en weerloos en laat me voelen wat ik voelde zonder iets over haar, de situatie of het verleden nodig om anders te zijn.

Echter, het was niet tot het laatste uur dat ik er was de zorg voor mijn oma verhuisde ik in het verleden mijn emotionele afsluiten. Ik was alleen met mijn oma tijdens een zeldzaam moment toen ze was rustig, bewust en erkend te zijn wie ik was. Bewust dat dit de laatste keer dat ik haar zou zien, heb ik eindelijk gewoon laten gaan en weende. Ik niet schelen als ze negeerde me of beet op me om te stoppen, ik kon het gewoon niet het gevoel niet meer.

Tot mijn verbazing nam ze mijn handen en trok me op haar borst. Zonder een woord te zeggen ze streelde mijn haar en klopte op mijn rug als ik huilde. Ik bleef huilen op haar borst, lang nadat ze was gevallen om te slapen.

Nooit in een miljoen jaar zou ik hebben gedacht dat mijn oma en ik zou hebben gedeeld dat moment, vulnerably elkaar ontmoeten in de realiteit van het huidige moment en de volheid van onze emoties, zonder te proberen te veranderen of controle van alles.

Ik ben geslagen op hoe bijna niemand van ons weet hoe om dit te doen: hoe om gewoon te voelen wat we voelen, zonder te proberen te beheren, te bevatten of de controle van de externe situatie of onze interne reactie. De meeste van ons niet komen uit gezinnen die gemodelleerd, en we zeker niet leven in een cultuur die stimuleert. Net als mijn oma, we doen het beste wat we kunnen.

Ik ben het volledig begrijpen als twee van mijn mentoring klanten zeiden deze week, "ik heb het gevoel alsof ik geen adem meer kan halen!" Zo proberen wanhopig om de controle van de aansturing van externe omstandigheden in hun leven te weerstaan in hun krachtige emotionele reacties, ze waren in paniek. Het was alsof ze flailing in een oceaan van hun eigen emotie, niet in staat om het te maken naar de oppervlakte, en snel uitvoeren van de lucht.

Maar het punt van bewust leven is niet te halen aan de oppervlakte. Het punt is om te worden in staat om te ontspannen onder het oppervlak van onze ervaring.

De andere avond een vriendin liet me een video die hij nam tijdens het snorkelen in Hawaii. Ik hoorde de golven omhoog te duwen tegen de rotsen boven, maar onder het water…aaaaahhhh…dat gevoel van tijdloosheid, gemak en pure aanwezigheid. Zelfs het kijken naar het op een computer mijn lichaam ontspannen.

Het is alsof praktijken zoals yoga en andere body-op basis van modaliteiten die de capaciteit te verhogen om te voelen ons fysieke en emotionele lichaam figuurlijk over het leren hoe om te snorkelen: we leren hoe om te bestaan op die dunne vliegtuig tussen de werelden. Met besteed dus veel tijd aan het proberen om ons hoofd boven water, vinden we nu dat we de middelen hebben om te ademen en om onszelf te openen voor het ervaren van de wonderen en mysteries van wat er onder het oppervlak. En niet alleen als toeschouwer, maar ondergedompeld, betrokken en volledig een onderdeel van de ervaring.

En zo moedig ik u aan: de praktijk geven wat je gevoel meer ruimte. Begin met het voelen van je fysieke lichaam in een yoga houding en wat je voelt op het emotionele niveau zal zich aan je onthullen. Als dat zo is, geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt.

Dat betekent niet dat je hebt om uit te breken in snikken of schreeuwen in een vlaag van woede daar in de klas, maar dat u gewoon kunt het tij van de emotie om door u te worden met vloeistof. De ruimte gegeven, soms is het gevoel afneemt natuurlijk. Soms, echter, het vereist een goede huilen in je kussen als je thuis komt, of een aantal stevige stoten op de bokszak in de sportschool. Durf te zien dat als onderdeel van uw praktijk.

Als u meer ruimte maken voor wat je voelt of u nu op de mat of uit, weet dat je steeds meer geïntegreerd worden. Je wordt meer jezelf. En dat niet alleen, u bent het maken van een nieuwe emotionele erfenis voor uw gezin.

image credit

Jay Velden is een yoga leraar en schrijver met meer dan 14 jaar ervaring in het lesgeven van nationaal en internationaal. Met een bachelordiploma in de Kinesitherapie en een master ‘ s degree in de Transformatieve Onderwijs, haar benadering van de yoga is zo intelligent als het relationele.

Voor meer informatie over Jay ‘ s boek en de bijbehorende teleseries begin September 15, bezoek www.graceandgrityoga.com.

(FYI: gratis ‘Evolve Your Teaching’ bel vandaag, 5 September om 8 uur oost, 5 pm pacific. meer info hier)