Ack! Vergeet niet deze foto? Het is berucht! Hoewel er enkele verschillen over de authenticiteit, er is geen vraag die het onderwerp van de goede aanraking slecht contact in de yoga aanpassingen is tricky business. Als u al na de Graspin’ Aspen geval in CO u weet dat het kan garandeert de gevangenis en het geslacht van de dader status.

Of wat dacht je van deze? De klassieke Bikram Messias aan te passen.

Waren de aanpassingen verwelkomd? Dat deden de leerlingen hebben een keuze? We weten het niet! Maar, er zijn tal van andere schandalige gebeurtenissen van de dwalende handen (en je kan waarschijnlijk een deel van een ervaring van uw eigen) dus we moeten afvragen, waar trekken we de lijn tussen betasten en aanpassen, respect van onze Goeroes en respect voor onszelf?

YogaCityNYC heeft een ongelooflijk aangrijpend artikel waar vrome Ashtangi Anneke Lucas gezichten dezelfde vragen, in zeer tastbare manier. Anneke vertelt haar macht paso doble met wijlen meester Sri K Pattabhi Jois. Kortom, Anneke werd, in haar eigen woorden, betast door Jois in Halasana.

In absolute schok ik rolde om en om te zitten en vond mezelf te staren in de kamer op Sharath, Pattabhi Jois’ kleinzoon, die keek weer op zoek naar zo geschokt als ik me voelde. Ik hoorde Pattabhi Jois remonstrating: "Slechte Vrouw!" en het zachte gelach van het publiek bij de guru ‘ s oude grap. In ongeloof, ik gebukt op handen en voeten om te kijken naar Pattabhi Jois’ ogen. Hij glimlachte alsof hij geen idee had wat er precies gebeurde, en zei: "U niet komen van de vormen." Ik voelde dat als ik aan het reageren in het openbaar, zou hij voelde de vernedering die hij net gemaakt had me het gevoel, gekregen boos en stuurde me de verpakking; ik dacht dat ik zou kunnen verbannen worden uit de ashtanga wereld bevindt, en hield mijn tong.

Maar in plaats van te zwijgen, ze gaf Pattabhi Jois een stuk van haar geest. Toen het tijd voor de gebruikelijke lange lijn van studenten die hun eerbied voor Hem na de praktijk, Anneke laat hem het:

– "Guruji, waarom je geen respect voor vrouwen?"
– "Ik niet begrijpen! Ik niet begrijpen!"
– "In dit land is het tegen de wet om vrouwen aan te raken op hun geslachtsdelen of hun billen. Het is tegen de wet!"
– "Oke, ga ik morgen geen touch!"

En dat was dat. De volgende ochtend zijn we snel door de snelste ooit led primaire klasse. Pattabhi Jois was in heel de stemming, en niet passen iedereen. Ik vertelde een vriend over mijn privé-gesprek met de goeroe van de vorige dag, en we waren vol vreugde. In de praktijk is het meer geïrriteerd Pattabhi Jois klonk, hoe meer we lachten.

De rest van het verhaal, waarin we raden u aan verder te lezen, werpt licht op de student/leraar-relatie, de manier waarop we het verheerlijken van onze Goeroes, en hoe culturele verschillen, sterke ego ‘ s en respect voor onszelf en de anderen zijn allemaal onder de microscoop op de yoga-mat. Aan het einde van de dag, Anneke en Guruji beide belangrijke lessen geleerd van elkaar.

Maar als het verhaal, en deze foto ’s zo behendig illustreren, onze Guru’ s hebben de macht, en, opdat wij niet vergeten, ongelooflijke kennis, inzicht en wijsheid. Maar zijn we al te idealistische, kwetsbaar of naïef zijn om te ondernemen tegen ongepaste aanrakingen van lady-onderdelen? De mens of de onderdelen voor die kwestie?

OF is iedereen gewoon overdrijf?